top of page

Ertuna’dan mekansız şarkılar

Özgür Gündem - Kültür 02.07.2014

 

Tiyatro dünyasından da tanıdığımız Serhat Ertuna, ilk albümü Lamekan ile Kürt müziğindeki yerini aldı. Mir Multimedia Müzik tarafından Avrupa’da yayınlanan albüm, sanatçının ilk solo albümü. Uzun yıllardır MKM bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ertuna, “Lamekan” ile yurda duyduğu özlem ile birlikte yabancılaşmayı vurguluyor. Albümde Kürtçe’nin Soranî, Kirmanckî ve Kurmancî lehçelerinden oluşan şarkılar yer alıyor. Albümde yer alan iki şarkının sözleri ise Kürt şiirinin önemli ismi, Baba Tahir Uryan’a ait.

 

İki yıllık sürgünlüğün albümü.

 

Ortadoğu dillerinde ortak bir anlam taşıyan “Lamekan” yersiz, yurtsuz, mekansız anlamında bir metafor olarak karşımıza çıkıyor. Albümde Kürtçenin Soranî, Kirmanckî ve Kurmancî lehçelerinden oluşan 10 beste ve bir geleneksel şarkı olmak üzere toplam 11 şarkı var. “Lamekan”, Kent müziği’nin yeni bir söylemi olarak karşımıza çıkıyor. Albümdeki müziklerde Ertuna’nın Kent’ten, geçmişine, Kürt müziğinin köklerine kadar uzanıyor. Bunu yaparken de standart kalıplara, klişelere taviz vermeden yapıyor.

 

Zengin içeriğiyle albüm

 

Albüm’de Kirmanckî sözlü müziğin genç seslerinden Roşna’nın iki bestesi ve bir düeti yer almakta. Albümde yer alan iki şarkının sözleri Kürt şiirinin kurucularından biri olarak kabul edilen Baba Tahir Uryan’a ait. Bu iki şarkı Kürt müziği ile Kürt şiirinin öncelleriyle buluşması açısından önemli bir işlev görüyor. Kürt müziğinin klasikleşmiş şarkılarından olan, Hogir Fatih Resul’ın “Sar Kiz Nakim” şarkısı da farklı ve güçlü yorumuyla tekrar dinleyicilerin karşısında. Söz ve müzigi Roşna’ya ait olan ve aynı zamanda sesiyle eşlik ettiği “Rindeka mi” şarkısındaki düet ise, albüme bir farklılık katıyor. Jan Arslan’a ait “Xelas” şarkısı ise Latin müziği formatıyla işlenmiş. Soranîce şarkı “Dîl” da caz tınılarıyla dinleyicilerin beğenisine sunuluyor. “Ax Lê Diley”, “Çêna Usarî”, “Bajar”, “Beharî Ciwanî” ve “Narîn” de albümde yer alan diğer şarkılardan.

bottom of page